Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Legastja - Sveti Jakob - severna pot

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Legastja - Sveti Jakob (severna pot)

 
Starting point: Legastja (438 m)
Destination: Sveti Jakob (806 m)
Path name: severna pot
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 368 m
Altitude difference (by path): 375 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 3475
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 36
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča pri gostilni Legastja najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na pešpot v smeri Sv. Jakoba. Pot se najprej vzpenja po travnatem kolovozu, ki nas vodi med senožetmi in pašniki, nato pa se položi in nas pripelje do manjšega zaselka, kjer stopimo na asfaltno cesto. Pot nadaljujemo med nekaj hišami, za katerimi se asfaltna cesta spremeni v kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnjih kozolcev. Pri kozolcih nas markacije usmerijo rahlo levo, na pot, ki se v nadaljevanju vzpenja po travniku. Lepo sledljiva, a v času visoke trave kar malce zaraščena pot, nas po nekaj minutah pripelje do druge asfaltne ceste, katero pa dosežemo na manjšem križišču, ob katerem se nahaja križ. Nadaljujemo po levi strani križa, po vzpenjajoči se cesti, po kateri hitro prispemo do zaselka nekaj hiš in označenega razpotja pri njih.
Pri razpotju zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo levo v smeri 10 minut krajše poti na Sv. Jakoba. Ko stopimo v gozd, na slabše označenem razpotju nadaljujemo po levi spodnji poti, katera se v nadaljevanju rahlo spušča proti izraziti hudourniški grapi. Na drugi strani grape, se pot, ki se sprva nadaljuje po gozdnem kolovozu postopoma prične nekoliko strmeje vzpenjati. Višje nas markacije usmerijo desno na pot, ki nas v nekaj minutah pripelje iz gozda na razgledne senožeti. Kratek čas nadaljujemo po slabše vidni stezi, ki nas vodi preko senožeti, nato pa že stopimo na naslednjo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno (levo Tehovec).
Po cesti, katera nas vodi po razglednem slemenu, s katerega se nam odpre lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe hodimo le nekaj 10 korakov, nato pa nadaljujemo rahlo levo na planinsko pot, katera pa nas hitro pripelje do naslednjega razpotja.
Na omenjenem razpotju zapustimo kolovoz, ki po vzhodni strani obide vrh Sv. Jakoba in pot nadaljujemo desno v smeri omenjenega vrha. Pot naprej se prične strmo vzpenjati skozi pas grmičevja in gozda, nato pa se nekoliko položi in nas čez razgledno travnato pobočje pripelje do kolovoza, ki vodi proti vrhu Sv. Jakoba. Kolovozu sledimo v levo, mi pa se po njem v minuti nadaljnje hoje povzpnemo na razgleden vrh.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob legastja - Sveti Jakob
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing