Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Križna Gora - Archangel Gabriel (Planica) -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Križna Gora - Archangel Gabriel (Planica)

 
Starting point: Križna Gora (705 m)
Destination: Archangel Gabriel (Planica) (824 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 35 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 119 m
Altitude difference (by path): 145 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 2777
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 18
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Gorenje vasi, Medvod ali Kranja se zapeljemo v Škofjo Loko ter vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Ko smo še v Škofji Loki prispemo do semaforiziranega križišča, kjer zavijemo desno v smeri Križne Gore, Virloga in Moškrina. Takoj, ko zapeljemo z glavne ceste prispemo v naselje Binkelj, mi pa v naslednjih križiščih sledimo oznakam za Križno Goro. Za naseljem Moškrin se cesta prične strmeje vzpenjati, nato pa nas nekje sredi vzpona pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Cavrn). Višje, ko že prispemo v naselje Križna Gora, pa na križišču nadaljujemo desno (levo lovska koča in cerkev Sv. Križa). Sledi še krajši vzpon, nato pa prispemo na lepo urejeno parkirišče, kjer parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Železnike, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. V Škofji Loki na enem od semaforiziranih križišč nadaljujemo levo v smeri Križne Gore, Virloga in Moškrina. Takoj, ko zapeljemo z glavne ceste prispemo v naselje Binkelj, mi pa v naslednjih križiščih sledimo oznakam za Križno Goro. Za naseljem Moškrin se cesta prične strmeje vzpenjati, nato pa nas nekje sredi vzpona pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Cavrn). Višje, ko že prispemo v naselje Križna Gora, pa na križišču nadaljujemo desno (levo lovska koča in cerkev Sv. Križa). Sledi še krajši vzpon, nato pa prispemo na lepo urejeno parkirišče, kjer parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti naprej proti severu, le ta pa nas v rahlem vzponu vodi čez sprva razgleden teren. Za bližnjo zadnjo hišo gre cesta v gozd in nas mimo obeležja NOB pripelje do obračališča za avtobuse. Sledi še kratek lahkoten spust, nato pa nadaljujemo rahlo desno na širok kolovoz, z njega pa nekaj 10 korakov naprej rahlo levo na označeno planinsko pot. Pot naprej se nekaj časa zložno do zmerno vzpenja skozi gozd, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer se položi oz. se celo rahlo spusti. Sledi prečenje razglednega travnatega pobočja, s katerega se nam odpre lep razgled na del Škofjeloškega hribovja. Za razglednim delom se pot vrne v gozd ter se prične vzpenjati po vedno širšem kolovozu. Ko se po nekaj minutah kolovoz položi, stopimo na asfaltno cesto, mi pa se po njej, mimo samotne hiše povzpnemo na vrh Planice, kjer stoji cerkev sv. nadangela Gabrijela.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).

Trip can be prolonged to next destinations: Sveti Križ (Križna Gora)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica) krizna_gora - Archangel Gabriel (Planica)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing