Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Koncentracijsko taborišče - Loibler Baba/Košutica - Gerhard Orasch-Steig

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karavankeloibler baba/košutica / Koncentracijsko taborišče - Loibler Baba/Košutica
  

Koncentracijsko taborišče - Loibler Baba/Košutica (Gerhard Orasch-Steig)

 
Starting point: Koncentracijsko taborišče (1000 m)
Destination: Loibler Baba/Košutica (1968 m)
Path name: Gerhard Orasch-Steig
Time of walking: 3 h
Difficulty: very difficult unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 968 m
Altitude difference (by path): 1000 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Author: klm
Views: 9253
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 7
Number of comments: 10
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, pri razcepu Podtabor nadaljujemo v smeri Ljubelja in Tržiča. Z vožnjo nadaljujemo po sprva hitri, nato pa regionalni cesti v smeri Ljubelja. Pri zadnjem levem ovinku na slovenski strani, le ta se nahaja približno 500 m za koncentracijskem taboriščem, zavijemo desno na makadamsko cesto, kateri sledimo še slabih 100 m do nekoliko večjega makadamskega parkirišča.

Path description (Slovenian language):

Od parkirišča nadaljujemo po kolovozu, dokler naša pot ne zavije ostro desno v gozd. Sledi strmejši vzpon v številnih okljukih. Kmalu pridemo do razgledne klopce, od koder se odpira pogled na vrhove nad Zelenico. Od tu še za kratek čas skozi gost nasad mladih smrek do planine, ki jo zapira lesena ograja. Sedaj je vzpona konec, hodimo skoraj vodoravno pod grebenom Grunta (1627 m). Pred nami se dviga zahodna stran Košutice. Po nekaj ovinkih in blagih vzponih sledi še krajši spust. Ko pridemo do razcepa, zavijemo levo (smerna tabla koča na Ljubelju; po desni poti v kratkem dosežemo planino Korošico). Od tam strmeje po kolovozni poti do mejnega hrbta, kjer se nam z leve priključi stezica s starega Ljubelja. Zavijemo desno in nadaljujemo strmeje po z ruševjem poraščenem hrbtu. Kmalu dosežemo naslednji razcep, kjer nas smerna tabla usmeri levo proti Dovjakovemu sedlu. Ko prestopimo mejno (pašno) ograjo, nadaljujemo skoraj vodoravno pod severnim ostenjem Ljubeljske Babe. Ko obidemo večji konglomeratni balvan, moramo premagati še krajši strmejši odsek in že stojimo na Dovjakovem sedlu. Tam zavijemo desno in nadaljujemo v smeri proti severovzhodnemu pobočju Ljubeljske Babe. Zbledele oznake nas usmerijo proti z ruševjem obraslemu rebru. Po levi strani se povzpnemo do njegovega roba, kjer zavijemo levo ter nadaljujemo do strme grape. Po njej se povzpnemo mimo manjšega stolpa (II. težavnostna stopnja) do druge grape, preko katere se povzpnemo pod vršni del, kjer se strmina precej omili. Do vrha nas loči še krajši vzpon čez precej krušljive skrotaste vesine, ki jih preraščajo trave in redko ruševje. v orientacijo so nam ves čas v pomoč zbledele rdeče pike. Na vrh stopimo tik pod novo postavljenim križem.

On the way: Dovjakovo sedlo (1728m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
koncentracijsko_taborisce - Loibler Baba/Košutica koncentracijsko_taborisce - Loibler Baba/Košutica koncentracijsko_taborisce - Loibler Baba/Košutica koncentracijsko_taborisce - Loibler Baba/Košutica koncentracijsko_taborisce - Loibler Baba/Košutica koncentracijsko_taborisce - Loibler Baba/Košutica koncentracijsko_taborisce - Loibler Baba/Košutica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing