Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Koča v Krnici - Razor -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsrazor / Koča v Krnici - Razor
  

Koča v Krnici - Razor

 
Starting point: Koča v Krnici (1113 m)
Destination: Razor (2601 m)
Path name: -
Time of walking: 6 h 30 min
Difficulty: very difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1488 m
Altitude difference (by path): 1488 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Author: navrhu
Views: 11802
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 52
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Peljal sem se po cesti na Vršič in parkiral pri Mihovem domu (1085 m). Od tam sem šel peš v Kočo v Krnici ter tam prespal (cca 30 minut hoje). Nato sem zjutraj šel iz Koče v Krnici na Razor.

Path description (Slovenian language):

Obvestilo iz dne 30.9.2013. Pot na Razor je ponovno odprta, je pa trasa dela poti s sedla Planja proti vrhu Razorja spremenjena. Nova pot je tehnično zahtevnejša in je zelo zahtevna (obvezna uporaba kompleta za samovarovanje, čelade...).
Od Koče v Krnici sem s prijateljem štartal ob 05:50 uri proti Kriški steni. Pot se rahlo vzpenja in je zanimiva za hojo, ker je na določenih delih potrebno skakati iz kamna na kamen (pred "kratkim" se je tam odkrušil del stene). Med potjo sva videla tudi družino gamsov, ki se je pasla na levi (vzhodni) strani. Do Kriške stene sva tako potrebovala 2 uri in 10 minut. Nato pa se začne "peklenski" vzpon po Kriški steni, kjer pa sem občutil kar precej straha, tako da sem se takrat odločil, da se po tej poti ne bom spustil nazaj.
Kriško steno sva preplezala v 50 minutah, nakar sva prišla na popolnoma drug "planet". Potrebovala sva še 25 minut do križišča poti za Razor, Vrh Kriške stene, Križ, Škrlatico, Krnico Aljažev dom v Vratih, Bivak IV in Pogačnikov dom. Na križišču sva imela srečo srečati gamsa, ki je stal le 10 metrov od naju, pri tem pa se ni nič vznemirjal, čeprav sva ga po nekaj minutah pričela tudi klicati. Pogledal naju je in nadaljeval s pašo. Šla sva po poti proti Pogačnikovem domu in sicer po poti, tako da sva obe Kriški jezeri imela na levi strani. Po 1 uri hoje sva prišla na naslednje križišče v neposredni bližini Pogačnikovega doma. Tu sva šla desno proti Razorju (na križišču je pisalo da imava še 2 uri hoje). Do sedla Planja sva potrebovala 1 uro in 10 minut. Na sedlu je tudi križišče, kjer sva se na poti nazaj na izhodišče tudi razšla. Moj prijatelj je imel pogum iti nazaj po Kriški steni, jez pa ne. Od sedla do Razorja sva potrebovala 35 minut. Tako je najina pot trajala 6 ur in 10 minut, saj sva prišla na Razor ob 12:00 uri. Od tam sva se vrnila nazaj na sedlo Planja, kjer sem jaz šel v smeri proti Vršiču. Spust iz Razorja je potekal preko sedla Planja v smeri Vršiča in tako prišel do razkrižja, kjer se lahko odločite za dve poti do Vršiča. Ena je imenovana "jubilejna pot" in druga "pot preko Kranjske planine". Jubilejna pot je daljša in težja, saj gre po vrhovih na poti do Vršiča (najvišji je Prisojnik), jaz pa sem se odločil da grem po poti preko Kranjske planine, ki je lažja in časovno krajša. Od Razorja do tega križišča sem potreboval 1 uro in 30 minut. Od tega križišča se pot iz visokogorske spremeni v sredogorsko, tako da je hoja predvsem po zelenih predelih, del pa je tudi varovan z jeklenicami in klini. Hoja je prav tako predvsem na isti nadmorski višini (50 metrov gor - dol). Pot se nato tik pred križiščem začne strmo vzpenjati in po 1 uri in 50 minutah sem prišel do križišča dveh poti, ki prideta s Prisojnika in poti, ki se nadaljuje proti Vršiču. Tako sem do Vršiča potreboval še 40 minut. Tako sem za pot od Razorja do Vršiča potreboval 4 ure.

On the way: Bovška vratica (2375m), Sedlo Planja (2349m), Gladki rob (1870m), Vršič (1611m)
Trip can be prolonged to next destinations: Križ
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor koca_v_krnici - Razor
Video:
Razor & Križ čez Kriško steno - Razor in Križ čez Kriško steno
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing