Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dom v Dragi - Čisovec - via Luknja

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsčisovec / Dom v Dragi - Čisovec
  

Dom v Dragi - Čisovec (via Luknja)

 
Starting point: Dom v Dragi (689 m)
Destination: Čisovec (1419 m)
Path name: via Luknja
Time of walking: 2 h
Difficulty: partly demanding marked way, easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 730 m
Altitude difference (by path): 740 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 510
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 43
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Radovljica (z gorenjske strani izvoz Lesce) in cesti naprej sledimo v smeri Begunj. Na koncu vasi Begunje zavijemo levo proti Domu v Dragi (desno Tržič). Asfaltirana cesta nas nato pripelje do parkirišča v bližini Doma v Dragi. Parkiramo nekoliko naprej, saj je parkiranje pred Domom v Dragi dovoljeno samo gostom.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki nas mimo čebelnjaka v nekaj minutah hoje pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri planine Preval čez Luknjo (levo planina Planinca, Poljška planina in Roblekov dom). Pot naprej preči potok in se nato še nekaj časa zložno vzpenja po dnu doline.
Naprej se dolina zoži, pot pa nas v zmernem vzponu pripelje do ozke grape, po kateri se s pomočjo varoval vzpnemo strmo navzgor.
Kratek zavarovan del tehnično ni posebej zahteven, je pa izpostavljen padajočemu kamenju.
Višje nas pot pripelje iz grape, kjer se nato še nekaj časa nadaljuje ob potoku. Sledi vzpon po krajši lestvi (nezahtevno), nato pa pot preide v gozd, kjer se nadaljuje do prihoda na slabšo cesto.
Omenjeni cesti sledimo le nekaj korakov, nato pa nas markacije usmerijo desno na markirano pešpot, ki se nadaljuje po in ob kolovozu. Višje se kolovoz dokončno spremeni v pešpot, ki se usmeri nekoliko bolj v desno in se prične vse strmeje vzpenjati. Tej v zadnjem delu razmeroma strmi poti, sledimo vse do planine Preval-e, katero dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje. Ko dosežemo planino sledi le še kratek sprehod do Pastirske koče.
Kočo, od katere se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Triglava, obidemo po levi strani, mi pa pot nadaljujemo v smeri Dobrče. Markirana pot proti Dobrči, po kateri nadaljujemo, v nadaljevanju po levi strani obide neimenovan vrh, ko pa se pot vrne na greben, ga dosežemo na sedlu med Čisovcem in neimenovanim vrhom.
Na omenjenem sedlu markirana pot proti Dobrči zavije desno navzdol, mi pa nadaljujemo po slabši stezici, ki se nadaljuje po grebenu (ena stezica vodi tudi levo od grebena). Po grebenu se nekajkrat strmo vzpnemo, slabša stezica pa se zaradi podrtih dreves večkrat povsem izgubi, a z orientacijo ni težav, saj se ves čas držimo grebena. Ko se gozd razredči hitro dosežemo razgleden vrh Čisovca.
Dom v Dragi - Preval-a 1:30, Preval-a - Čisovec 30 minut.

On the way: Koča na Prevalu mountain hut (1311m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec dom_v_dragi - Čisovec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing