Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dobrič (Vedet) - Gora Oljka - by road

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsgora oljka / Dobrič (Vedet) - Gora Oljka
  

Dobrič (Vedet) - Gora Oljka (by road)

 
Starting point: Dobrič (Vedet) (485 m)
Destination: Gora Oljka (733 m)
Path name: by road
Time of walking: 0 h 50 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 248 m
Altitude difference (by path): 250 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 2437
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 28
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mozirja in Logarske doline. V Letušu, takoj za mostom peko reke Savinje, zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Velenja in Šmartnega ob Paki. Za mostom preko reke Pake prispemo na naslednje, kjer pa nadaljujemo rahlo desno na ožjo cesto v smeri Polzele. Proti Polzeli se peljemo do železniške proge, nato pa takoj za njo nadaljujemo levo. Nekoliko ožja cesta postopoma preide v dolino Hudega potoka, kjer se prične strmeje vzpenjati. Ko višje cesta zapusti sotesko, se le ta položi in nas pripelje do dveh zaporednih križišč, kjer se v desno odcepi cesta proti Dobriču (odcep ni označen, pri drugem odcepu, pa na bližnjih stanovanjskih hišah opazimo markacije).
b) Najprej se zapeljemo v Velenje, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Šoštanju. Skozi Velenje se peljemo po Partizanski cesti, a le do krožišča v bližini trgovine Hofer. S krožišča se usmerimo na tretji izvoz (če ne bi bilo krožišča bi zavili levo) ter z vožnjo nadaljujemo po Pokopališki cesti, ki vodi proti pokopališču Podkraj. Le nekaj metrov pred tablo, ki označuje začetku naselja Podgorje zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo (odcep ni označen, na drogu el. napeljave opazimo le tablico z napisom Daewoo motor)) po nekoliko ožji cesti, ki nas vodi proti raztresen naselju Veliki Vrh. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo posameznih hiš, mi pa ji sledimo do domačije Vedet, kjer opazimo markacije in odcep ceste v levo, ki vodi proti Dobriču in Gori Oljki.

Path description (Slovenian language):

Obe cesti se po nekaj 10 korakih združita v eno, ta pa nas pripelje do mesta, kjer ob poti opazimo napis, da smo dobrodošli v Dobriču. S ceste se kmalu v desno odcepi markirana pot na bližnji Brezovec 617 m (na tablah opazimo le oznake za Martinovo in Andraško pot), mi pa še naprej nadaljujemo po cesti v smeri Gore Oljke (pot mimo Rogeljška). Cesta se še nekaj minut nadaljuje skozi gozd, nato pa nas pripelje na zgornji rob bližnje senožeti, od koder se nam odpre lep pogled na Paški Kozjak in del Pohorja. Pri omenjeni domačiji cesta prehodno postane asfaltna, za njo pa se v desno odcepi markirana pešpot na Goro Oljko (odcep poti v desno ni več pri koncu asfalta oz. na delu, kjer je pot urejena z bruni, ampak nekaj 10 m naprej).
Še naprej nadaljujemo po cesti, katera se vrne v gozd in se v nadaljevanju prečno vzpenja po pobočju Gore Oljke. Po nekaj minutah se priključimo širši makadamski cesti, ki vodi proti vrhu, mi pa ji sledimo v desno. Le kako minuto naprej se nam priključi markirana pot iz Polzele, katera pa cesto kaj kmalu zapusti. Še naprej nadaljujemo po cesti, po njej pa prispemo do kapelice in večjega parkirišča. Pri parkirišču se vrnemo na markirano pot, le ta pa se nadaljuje po cesti, po kateri v minuti nadaljnje hoje prispemo do Planinskega doma na Gori Oljki in po krajšem vzponu po stopnicah še do cerkve Sv. Križa, od katere se nam odpre lep razgled na Posavsko hribovje, Kamniško Savinjske Alpe, bližnjo okolico ter še kam.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2014 (avgust).

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka dobric_vedet - Gora Oljka
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing