Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Cerkno - Škofje - po neoznačeni poti

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Cerkno - Škofje (po neoznačeni poti)

 
Starting point: Cerkno (324 m)
Destination: Škofje (973 m)
Path name: po neoznačeni poti
Time of walking: 1 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 649 m
Altitude difference (by path): 650 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 108
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 57
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

S ceste Idrija - Tolmin se zapeljemo v Cerkno, kjer parkiramo na enem od parkirišč v središču, oz. obrobju mesta (najbolje v bližini cerkve sv. Ane).

Path description (Slovenian language):

Od cerkve sv. Ane v Cerknem, se mimo Okrepčevalnice pr' Jušku in trgovine Merkur sprehodimo do ulice Pot v Strano, kjer se prične markirana pot, ki vodi proti Planini pri Cerknem, Škofju in Ermanovcu. Usmerimo se po omenjeni ulici navzgor, tu pa po nekaj metrih nadaljujemo po desni cesti, ki se prične strmeje vzpenjati. Cesta se pri zadnji hiši konča, mi pa pot nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpenja. Markacije nas kmalu povedejo levo, pot pa nas pripelje na razgledno travnato pobočje, s katerega se nam odpre lep pogled na Cerkno in okoliško hribovje.
Pot še naprej nadaljujemo po kolovozu, mi pa na razpotjih sledimo oznakam planinske poti št. 5. Zmerno strma pot se počasi oddaljuje od Cerknega, nas pa ob lepih pogledih na okolico hitro pripelje do asfaltne ceste, katero pa le prečimo. Vzpon nadaljujemo v isti smeri, mi pa se naprej vzpenjamo po slabši kolovozni cesti, po kateri v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo v vas Planina pri Cerknem.
Skozi vas, sredi katere stoji cerkev sv. Janeza Krstnika, se sprehodimo po prečno-vzpenjajočem se kolovozu, ki nekajkrat preči asfaltno cesto, pri tem pa gremo preko več dvorišč. Nad spodnjim delom vasi prispemo na makadamsko cesto, po kateri se v nekaj minutah sprehodimo do manjšega križišča. Nadaljujemo levo ter se vzpenjamo po ožji asfaltni cesti, ki vodi proti "zadnji" hiši, mi pa asfaltno cesto zapustimo še preden prispemo do "zadnje" hiše in se usmerimo levo na sprva širok nemarkiran kolovoz. Ko se nekoliko višje kolovoz konča, nadaljujemo naravnost, kjer preko senožeti opazimo stezico, po kateri prečimo do vstopa v gozd, kjer steza postane razločnejša, po njej pa se vzpnemo do zahodnega grebena Škofja, kjer se nam z leve priključi še ena slabša nemarkirana stezica (steza se prične nad naseljem Čeplez).
Nadaljujemo po grebenu, višje pa prečimo markirano cesto. Nad cesto nas pot še vedno vodi po grebenu in se strmo vzpenja. Nekoliko višje se nam z desne priključi še ena neoznačena pot s Planine pri Cerknem, mi pa strmi poti sledimo vse do bivaka na Škofju.
Od bivaka se v nekaj 10 korakih sprehodimo do razgledišča, s katerega se nam odpre lep pogled proti Planini pri Cerknem in okoliškem hribovju in kjer se vrnemo na markirano pot.
Nadaljujemo rahlo levo ter se po razglednem travnatem pobočju rahlo do zmerno vzpenjamo. Višje se približamo gozdu, markacije pa nas malo naprej povedejo levo v redek gozd, skozi katerega nadaljujemo do bližnjega vrha.

On the way: Planina pri Cerknem (564m), Bivak na Škofju (917m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje cerkno - Škofje
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing